zeszklem.pl

Blog o domowych trendach, ogrodzie i zwierzętach domowych

PoradnikWnętrza

Ekspresy do kawy – jakie są najlepsze – na co zwracać uwagę przy ich wyborze

Ekspresy do kawy – jakie są najlepsze – na co zwracać uwagę przy ich wyborze

Każdy, kto planuje otwarcie kawiarni lub restauracji prędzej czy później, musi zmierzyć się z pytaniem o najodpowiedniejszy ekspres do kawy. W większości przypadków ekspres do kawy jest sercem kawiarni. Jakie profesjonalne ekspresy do kawy są najlepsze i na co zwracać uwagę przy wyborze? 

Najlepsze ekspresy do kawy

W pełni automatyczne ekspresy do kawy wytwarzają różne specjały kawowe za naciśnięciem jednego przycisku. Szybko produkują kawę i nie wymagają dużej ilości personelu, ale trzeba je regularnie czyścić. Te maszyny oferują standardową jakość bez większych odchyleń. Zawsze dozują taką samą objętość lub taką samą ilość wody. Warto też zwrócić uwagę na ekspresy kolbowe. Dzięki profesjonalnym ekspresom tego typu przygotowanie kawy jest bardziej celebrowane. Kawa jest świeżo zmielona przez maszynę, ręcznie przeciskana na sitko, a potem powoli spływa do filiżanki. Taki napój bardziej oddziałuje na zmysły, chociaż przygotowanie jest bardziej złożone i trwa dłużej. 

ekspresy do kawy
ekspresy do kawy

Na co zwracać uwagę przy wyborze profesjonalnego ekspresu do kawy?

Aby znaleźć najlepszy ekspres do kawy dla gastronomii, należy przede wszystkim zastanowić się nad swoimi wymaganiami. Niezależnie od tego, czy ekspres jest używany w restauracji, czy w kawiarni, istnieją pewne ogólne aspekty, które charakteryzują dobry ekspres do kawy dla gastronomii. Wydajność — ekspresy do kawy dla gastronomii muszą codziennie produkować duże ilości kawy. Urządzenia muszą być odpowiednio wydajne. Istnieją modele na małe, średnie i duże zapotrzebowanie. Szybkość — wiele modeli może przygotować kilka napojów jednocześnie, co jest szczególnie ważne przy dużych zamówieniach lub w godzinach szczytu. Różnorodność napojów — cappuccino, latte macchiato i espresso to popularne specjały kawowe, które profesjonalne ekspresy do kawy dla gastronomii powinny być w stanie łatwo przygotować. Jakość — klienci oczekują kawy wysokiej jakości.

Aby ekspres mógł ją niezawodnie przygotować, należy używać świeżych ziaren kawy i mleka. Podczas przygotowywania kawy należy unikać mleka i proszku instant, ponieważ obniżają one jakość. Filtr wody — twarda woda uszkadza ekspres i zmniejsza smak kawy. Filtry do wody, które można łatwo umieścić w ekspresie do kawy, zapewniają redukcję kamienia w wodzie. Pozwala to na uzyskanie własnych profili smakowych ziaren, jednocześnie redukując osadzanie się kamienia w maszynie. Wygląd — również w przypadku ekspresu do kawy liczy się pierwsze wrażenie. Wysokiej jakości wygląd zapewnia pozytywne wrażenie jeszcze przed wypiciem przez klienta pierwszej filiżanki kawy. Eksploatacja — w gastronomii maszynę często muszą obsługiwać różne osoby. Łatwa obsługa ekspresu pozwala na szybkie i wygodne przygotowanie kawy. Czyszczenie — regularne czyszczenie ekspresu jest kluczowe, a także zapewnia długotrwały dobry smak kawy. Aby czyszczenie było bardziej wydajne i oszczędne czasowo, wiele ekspresów do kawy dla gastronomii jest wyposażonych w automatyczny program czyszczenia. 

Pozytywny wpływ kawy na organizm

Kawa jest bogata w antyoksydanty i zawiera substancje, które są korzystne dla zdrowia. Regularne picie kawy może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, w tym poprawę funkcji mózgu, obniżenie ryzyka chorób serca i cukrzycy, a także zmniejszenie ryzyka niektórych nowotworów. Produkt ten może również pomóc w poprawie wytrzymałości i wydajności fizycznej. Dodatkowo picie tego wspaniałego napoju to czysta przyjemność, może pobudzić, poprawić humor i być idealnym dodatkiem do spotkania z przyjaciółmi.

Udostępnij